Skip navigation

Her blev Danmark født

Jelling Monumenterne – de to gravhøje og de berømte runesten med deres enestående historiske vidnesbyrd og udformning – har gennem generationer været et symbol for grundlæggelsen af den danske nation.

welcometovejle

"Her mødes oldtid og historisk tid, her sættes skellet mellem dengang og nu"
Dronning Margrehte II

Danmark blev født i Jelling. Vel var der danere før, og vel var der udvikling andre steder i Danmark. Men den egentlige statsdannelse i Danmark skete med udgangspunkt i kongsgården i Jelling. Derfor blev monumenterne i 1994 optaget på UNESCOs liste over særligt bevaringsværdige kulturhistoriske mindesmærker. Jelling Monumenterne er sammen med Roskilde Domkirke og Kronborg de eneste danske monumenter på listen.

Danmarks Dåbsattest

Den store Jellingsten kaldes også Danmarks Dåbsattest. Stenen er det ældste monument over kristendommens indførelse i Danmark, og her møder vi for første gang Kristus på korset. Det er også her Danmarks navn forekommer for første gang.

Stenene er billeder på national identitetsfølelse, med danskerne som et samlet folk under samme regent. Som noget helt unikt kan vores kongehus føres tilbage til én stamfader.
Den danske kongerække starter ved Gorm den Gamle. Kongedømmet fortsætter i Gorms Slægt, og alle Danmarks følgende regenter – også Dronning Margrethe II – er efterkommere af ham og Dronning Thyra.

Danmarkshistoriens fornemste monument

Det er noget enestående i verden, at vores danske kongehus kan føres tilbage til én stamfader, der regerede for over tusinde år siden. Et tilsvarende monument findes ikke noget andet sted i verden.

Også i dag har Jelling Monumenterne en central plads i danskernes historiske bevidsthed. Det understreges af, at især billedsiderne fra Kong Haralds store sten bruges symbolsk af officielle institutioner og myndigheder. Folkekirken bruger Kristusfiguren som logo og det danske pas viser både Kristusfiguren og andre symboler fra den store sten. 

I Jelling står derfor uden tvivl Danmarkshistoriens mest fornemme monument.


Denne side er sidst opdateret: 02.12.2014

Vidste du at...

… den danske kongefamilie stammer direkte fra kong Gorm den Gamle? Og at vi er den eneste nation der kan sige det?

Læs også bogen

De Kongelige Monumenter i Jelling - af Steen Hvass.
Udgivet af Fonden Kongernes Jelling